Tarotkaarten; alle kaarten van de tarot

Het klassieke tarotspel bestaat uit 78 tarotkaarten: 22 kaarten figuurkaarten, de grote arcana die grote thema's uit het leven vertegenwoordigen. Vervolgens heb je 56 tarotkaarten, ook wel bekend als de kleine arcana die de gebeurtenissen van alledag vertegenwoordigen.

Bekijk alle grote arcana kaarten:

De kleine arcana bestaat uit 4 kaartkleuren en 4 persoons- of figuurkaarten.

De kaartkleuren worden vaak geassocieerd met de 4 elementen: De Staven staan voor het element vuur, de Bekers voor het element water, de Zwaarden voor het element lucht en de Pentakels voor het element aarde. Ook andere indelingen en interpretaties zijn gangbaar. Sommige kaartspellen bevatten twee extra kaarten, 'Waarheid' en 'Intuïtie'.

Tarot

Het tarotspel is waarschijnlijk in de 15e eeuw ontstaan in Noord-Italië, door aan het reeds bestaande kaartspel 4 extra figuurkaarten en 22 troefkaarten toe te voegen. Voor zover bekend zijn tarotkaarten eeuwenlang slechts gebruikt om mee te spelen.

Pas nadat in 1781 Antoine Court de Gebelin in zijn boek Le Monde Primitif beweerde dat tarotkaarten "geheimen van de Egyptenaren" zouden bevatten, begon men tarotkaarten te gebruiken voor het voorspellen van de toekomst. Sindsdien zijn er allerlei alternatieve theorieën over de oorsprong van de tarot ontstaan, waarvan echter de meeste zijn geformuleerd zonder de historische feiten in acht te nemen.

(Zo is de theorie, dat de joker zich uit de kaart met de afbeelding van een Dwaas heeft ontwikkeld onjuist. De joker is waarschijnlijk ontstaan uit het spel Euchre.) Ook al is de tarot niet oorspronkelijk bedoeld voor waarzeggerij, de kaarten zijn, met hun sterke symboliek, wel zeer geschikt om als waarzegkaarten te gebruiken.